dementie

dementie

Sinds 2005 heb ik intensief samengewerkt met mensen met dementie, familieleden, vrijwilligers en zorgprofessionals. het doel is en was een netwerk of 'ensemble' te creëren waarbinnen alle leden samen spelen en van en met elkaar leren door een leeromgeving te creëren.

Voor podcast over toepassing van de Michael Chekhov acteertechniek en het werken in het dementieveld met Ragnar Freidank van de Michael Chekhov School in de VS klik hier

netwerken creëren

Wanneer je met dementie te maken krijgt, wordt er een enorm beroep gedaan op je creativiteit. Zowel bij jezelf, je familie, vrienden en buren als bij de medewerkers van iedere organisatie waar je mee te maken krijgt (van buurtsuper tot bank tot filmhuis).

Omgaan met niet-weten en niet-herinneren gaat niet vanzelf.
Het leven zelf daagt je uit om je bewust in te leven in de ander, compassie en luisteren op een niveau voorbij woorden te ontwikkelen. Het vraagt soepel te worden in omgaan met je eigen rol en die van een ander, te spelen met betekenis, contact te maken vanuit je kern; de creatieve individualiteit.
Dementie nodigt uit om een goed afgestemd ensemble of netwerk te ontwikkelen, soepel in te spelen op je medespelers en de situatie in het hier en nu. Improviseren én t.d.v. het geheel handelen. een enorme uitdaging aan de speler in ieder mens!

Sinds 2005 heeft tiny hero productions i.s.m. De Stichting Koffer zich intensief uiteen gezet met de verschijnselen van dementie. Hieruit is een internationale samenwerking, het congres 'Mind The Gap', een interactieve voorstelling: Dementia Travels, een solo Zwarte gaten & Losse eindjes voortgekomen. Tevens zijn er meerdere trainingstrajecten zoals 'Genieten of niet (te) Genieten', 'Van Kunst naar Kunde', 'Maak van je Kunst een Kunde' en 'Contact maken bij dementie' ontwikkeld voor mensen met dementie, familieleden, vrijwilligers en professionals.
Het heeft tevens geresulteerd in een Doe-het-zelf boek Contact maken met dementie en Dementie uit de Koffer.

Deze trajecten zijn een voorbeeld van samenwerking in de zorg met kunstenaars waarin de de principes van het creatieve proces zowel in theatrale vorm als in vertaling naar 'omgaan met' succesvol is toegepast,
Voor meer informatie zie De Stichting Koffer

Wilt u een soortgelijke aanpak ontwikkelen voor een ander onderwerp? Neem gerust contact op met Marjolein Baars: +31.6.27366462 of info@tinyhero.nl

 
 

 
  •