“The essence of our profession is to give

theater – to give constantly. What is it that we in the theatre give? Instead of images on canvas, ……we give our bodies, feelings, will, imagination, - we give a form of pulsating art to life itself…..” Michael Chekhov

Michael Chekhov acteertechniek

De Michael Chekhov acteertechniek (MCat) is een praktische benadering van acteren, waarbij een verbinding wordt gelegd tussen je lichaam, je verbeelding, dat wat je voelt en je ‘creatieve individualiteit’.

Handvatten waarmee gewerkt wordt, zijn: beweging, atmosfeer, ‘innerlijk gebaar’, concentratie en intensief ensemblewerk. De handvatten zijn simpel, direct toepasbaar en bouwen op elkaar voort. Ze vergroten je flexibiliteit en speelsheid als speler, de waarachtigheid van je spel en geven je spel diepgang en gelaagdheid. Tegelijkertijd geven deze handvatten je inzicht in hoe creativiteit werkt als fenomeen en hoe je in het lesgeven, repeteren, regisseren en theater maken gebruik kunt maken van de wetmatigheden van het ‘creatieve proces’. Dit geeft je een helder kader, waarbinnen je met meer vertrouwen, gemak en plezier aan de slag kunt.

De Michael Chekhov acteertechniek is een doe-techniek.
Hoeveel woorden je ook gebruikt, het is direct concreet als je het ervaart.
Dus wees welkom en kom het ervaren!

 

training in de Michael Chekhov acteertechniek

Amsterdam

Creëer je personage

voor PDF: 2 april 2023

‘Real inspired acting is never DOING, it is always HAPPENING’ - Michael Chekhov

Creëer je Personage
Ontdek de verschillende lagen in je personage en creëer diepgang vanuit verbeelding en (innerlijke) beweging. Ervaar hoe ‘het breken van het hart’ of ‘je uiterlijk staande houden terwijl innerlijk je wereld ineen stort’ je personage levensecht maakt en het publiek raakt.

In Creëer je personage werken we met psychologisch gebaar, verbeeldingslichaam en verbeeldingscentrum en persoonlijke atmosfeer. Tools uit de Michael Chekhov acteertechniek waarmee we onderzoeken hoe je je personage tot leven kan wekken zonder in clichés te vervallen. Hoe je de innerlijke dynamiek glashelder kunt ontrafelen en inzetten in een dialoog. Hoe het verbeelde lichaam van je personage je kan leiden om tot levend, authentiek spel te komen. En hoe jij het instrument wordt om de unieke belevingswereld van je karakter beleefbaar te maken voor je publiek.

Niet door er over te praten, te analyseren of psychologiseren, maar door te doen. Door te luisteren naar je verbeelding en de daaruit voortkomende impulsen, logica en handelingen te volgen.

Wanneer:
22 april 2023 van 10-13 en 14-17 uur
Locatie: Amsterdam.

Voor meer informatie & inschrijven zie pdf:

 
 

Michael Chekhov (St. Petersburg 1891 - Beverly Hills 1955)

‘how’ is the mystery of art; it is the secret of the artist who always knows ‘how’ without any explanation, any proof, any analysis, or psychological abilities

Our business is not the what, it is the how
– Michael Chekhov

Michael Chekhov was bekend als één van Rusland meest vooraanstaande en vernieuwende acteurs én regisseurs. Hij intrigeerde zijn publiek met rolinterpretaties die bijzonder levensecht en fantasierijk waren. Hij was een scherpe waarnemer van het creatieve proces. Hij ontwikkelde een acteertechniek, de zogeheten ’psycho-fysische benadering’, waarin transformatie, het werken met impuls, verbeeldingskracht en het ‘innerlijk gebaar’ centraal staan. Het vermogen tot verbeelden is de sleutel van zijn techniek.

Michael Chekhov begon als leerling bij Stanislavsky, bekend van de Method Acting. Het grote verschil tussen beide methodieken is dat de techniek van Stanislavsky teruggaat naar de persoonlijke herinnering/psychologie van de speler en de techniek van Chekhov creëert vanuit de verbeelding van de speler in het hier en nu.